nadogradnja konfiguracije

5 stvari koje možete uraditi da bi ubrzali računalo

Za dobre performanse računala koje koristite potrebno je ponoviti neke komponente, a neke pogurati sa dodanom snagom.

U nastavku ćemo napisati kako ubrzati računalo, planiranim koracima, od najbolje nadogradnje prema manje osjetnim poboljšanjima.

Kada kupimo novi PC, veselje traje proporcionalno onoliko koliko smo izdvojili novca za hardver. Mnogi budu zadovoljni i godinama, no zahtjevni korisnici znaju dati zamjerke već i par dana nakon korištenja novog računala.

Da bi “nabrijali” polovnu mašinu, možete ciljano kupiti komponente koje će dati potrebno ubrzanje i poboljšanje performansi.

Ugradite Solid State Drive

Prvi korak, i možda najviše osjetan po pitanju boljih performansi, je SSD. Pisali su mnogi već o toj komponenti, pa ćemo sada u kratkim crtama spomenuti da je ugradnja novog diska jednostavna, u desktop i laptop računar. Potrebno je prije se pripremiti, i odlučiti za migriranje sistema koji ste koristili ili instaliranje novog sistema na novi disk. Ugradnjom SSD-a se postiže instantno vidljiv pozitivni efekt po pitanju performansi, zbog čega je ova nadogradnja na prvom mjestu u našoj objavi.

SSD ubrzava PC
SSD SanDisk

Kada PC radi sa novom generacijom podatkovnih disk uređaja, korisnik ne osjeća nikakav zastoj (delay), aplikacije su mnogo bolje responzivne i kompletan rad je mnogo ugodniji. Osim što će ubrzati računar, SSD je uređaj koji ne stvara nikakvu buku, a uz to troši mnogo manje električne energije.

Više RAM-a je uvijek bolje

Radne memorije nikada dosta, što je pravilo koje vrijedi od pojave prvih računala. Da budemo precizni, nekada se može pretjerati sa RAM memorijom, da nam stoji neiskorištena, ali u pravilu RAM-a gotovo uvijek nedostaje. Ugradnja radne memorije drugi je korak koji možete poduzeti da ubrzate računar.

Radna memorija za bolje performanse
RAM

8GB RAM-a danas je čak ispod standarda. Iako mnogi uzimaju konfiguracije sa 8GB radne memorije, možemo se složiti da je 16GB daleko bolji izbor. Ovo posebno vrijedi zbog činjenice da su novi sustavi kompleksni, multifunkcionalni, ali i aplikacije traže sve veći prostor za nesmetani rad. Ako se pronalazite u skupini gejmera, onda je 16GB donja granica potrebne radne memorije.

I RAM se lako ugradi, nije previše skupa investicija i svakako je poželjno to učiniti, posebno ako vidite da se računar “bori” sa svakodnevnim zadacima.

Zamjena grafičke kartice

Ako vam gornje dvije nadogradnje nisu dovoljne, vrijeme je da razmislite o novoj grafičkoj kartici. Ova se nadogradnja odnosi na možda već na neko profesionalnije korištenje računala, i dobro je razmisliti prije odabira najbolje grafičke kartice za potrebe.

Ugradnja grafičke kartice
Grafička kartica

Ovisno o poslu koji obavljate (igrate igrice), te o drugim hardverskim komponentama, odaberite karticu koja je kompatibilna i smatrate da vam neće praviti probleme. Nadogradnja grafičke kartice jednostavna je, ali jedino kod desktop računala. Ukoliko ste vlasnik prijenosnika, ovaj korak možete preskočiti. Čak i da postoji mogućnost ugradnje nove grafičke u laptop, to je gotovo sigurno financijski neisplativo. Bolje rješenje je kupiti novi laptop, nego tražiti novu grafičku karticu koju treba ugraditi u polovni.

Zamjena procesora

Još jedna nadogradnja koja se odnosi na desktop računar. Postoji mogućnost nadogradnje CPU-a u prijenosnik, ali opet da spomenemo, to nije financijski isplativo i bolja je opcija kupiti novi prijenosnik.

Zamjena procesora za brži rad računala
CPU

Ako se ugrađuje u desktop, zamjena procesora nije posebno zahtjevna. Potrebno je paziti da nešto ne potrgate, ali se čitav posao svodi na par uhodanih koraka. Ovisno o procesoru, matičnoj ploči i vrsti hladnjaka, koraci se razlikuju, ali je posao izvediv i nema straha ako je ruka mirna.

Važno je odabrati odgovarajući procesor, prema matičnoj ploči, i vrsti RAM-a koji se nalazi već instaliran. CPU komunicira s radnom memorijom, putem sabirnice na matičnoj ploči. Zbog toga je jako važno da nova komponenta odgovara arhitekturi već postojećih dijelova.

Bolje hlađenje procesora znači i bolje performanse

Ugradnja novog hladnjaka možda je i najjeftinija, ali su i efekti moguće najmanje vidljivi. Efekt dobrog hladnjaka možete odmah zapaziti samo ako je stari hladnjak bio dotrajao ili u kvaru. U tom slučaju je CPU prekidao, i moguće pozivao plavi ekran (na MS Windows) ili je računar resetirao bez najave.

Ugradnja hladnjaka za CPU
Hladnjak

U slučaju da ste imali hladnjak koji je obavljao posao, novi i bolji hladnjak će svakako pomoći procesoru da bolje radi, ali korisnik će teško primijetiti značajna poboljšanja u performansama. Ipak, hladnjak je povoljniji dio unutar desktop kućišta, pa se preporučuje zamjena. Korisnici prijenosnika neće moći ugraditi novi hladnjak, posebno ne neki van serijski.

Moguće je pak kupiti novi hladnjak za laptop, ako je stari pokvaren. No to opet ne smatramo nadogradnjom, već servisom pokvarenog dijela.