BIOS baterija CR2032

CR2032 baterija: Zamjena baterije za BIOS

Desktop i laptop računala u sebi imaju malenu bateriju koja služi za čuvanje postavki u BIOS-u, odnosno u CMOS-u. Desktop računala obično na matičnoj ploči imaju maleni slot za prihvat CR2032 modela baterije. CR2032 baterija isporučuje 3V, što je dovoljno da CMOS postavke ostanu spremljene, čak i kada isključimo računalo iz naponske mreže.

Baterija može trajati godinama, često i duže nego što je radni vijek računala, ali se dogodi da napon padne ispod minimalne granice, i da BIOS javlja grešku.

Neki vlasnici računala smatraju da se na matičnoj nalazi punjiva baterija, ali to nije istina. Riječ je o običnoj, zmjenjivoj Litijskoj bateriji koja ima svoj vijek trajanja. Jednom kada kapacitet oslabi, baterija se treba zamijeniti.

CR2032 baterija za BIOS

Model CR2032 je možda i najčešći model malene baterije uopće. Koristi se u manjim daljinskim uređajima, kalkulatorima, raznim transmiterima i prijamnicima. Izgledom je jako slična modelima CR2025 i CR2016 ali je najjača po kapacitetu koji isporučuje. Svi spomenuti modeli daju 3V, ali imaju različit kapacitet. Baterije koje smo usporedili su 20mm veličine dijametra, dok su po debljini različite. Logično je već pretpostaviti, CR2032 je najdeblja među njima, i sa najvećim kapacitetom.

Uz kupljeni računar, na matičnoj ploči će doći i baterija. Ona može trajati od 3 godine, pa do 10 godina, ovisno o mnogim faktorima. Jednom kada BIOS zabilježi da baterija ne može isporučiti (kada se resetiraju postavke), prilikom paljenja računala dobit ćete upozorenje.

To znači da je vrijeme da kupite novu CR2032 bateriju i da je zamijenite.

Postupak zamjene je dosta jednostavan, s tim da trebate imati alat i otvoriti poklopac kućišta.

Zamjena baterije za BIOS

Prvo što trebate uraditi jeste da isključite računalo iz naponske mreže. Važno je isključiti računalo, da ne dođe do kratkog spoja, ili možda dodira sa “živom” 220V strujom iz naponske mreže. Zamjenu baterije radite na stolu, da imate bolju preglednost. Iako se baterija lako može zamijeniti, pazite jer radite na matičnoj ploči, koja je osjetljiva i lako se može oštetiti.

Zamjena BIOS baterije
BIOS baterija na matičnoj ploči

Baterija je pozicionirana u malom plastičnom kućištu, u kojem se nalaze dva kontaktna pina. Lagano, između kontakta i baterije postavite manji ravni odvijač, i oslobodite bateriju. Donji pin će je pogurati van iz kućišta.

Kada ste izvadili bateriju, provjerite dali je baterija model CR2032 i pripremite novu bateriju. Umetnite novu bateriju, i pazite da polove (+ i -) postavite pravilno.

Sklopite kućište i vratite ga na radno mjesto.

Upalite računalo, i još jednom uradite postavke BIOS-a. Ako je nova baterija OK, računalo neće davati upozorenja prilikom sljedećih paljenja.