Intel NUC mini PC slabijih performansi

Intel nastavlja sa svojom NUC serijom, nudeći tako najnoviji mini PC sa ugrađenom Xe iGPU grafikom, i mnogo drugih komponenti visokih performansi. Napisat ćemo kratki osvrt na novu NUC generaciju minijaturnih računala.

Mali dizajnom, ali veliki po svom karakteru, NUC mini računala nastavljaju dobro utabanim stopama prethodnika. Nova serija donosi dva nova Intelova procesora osme generacije. Novi modeli dolaze kao dio Bean Canyon generacije, koja se po prvi put pojavila 2018.godine, s tim da novi modeli predstavljaju ipak nešto slabiji hardver. Radi se o početnom modelu, takozvanom Lite, koji ispod poklopca ima nešto slabiji CPU i slabiju grafiku.

Spomenuti procesor ima 14-nanometarsku tehnologiju izrade, i radi se o osmoj generaciji s TDP-om od 15 W. Pretpostavljamo da će novi NUC modeli dolaziti sa procesorom oznake Core i3-8140U (dvije CPU jezgre i četiri threada s baznom frekvencijom od 2,1 GHz i Turbo frekvencijom od 3,9 GHz), i drugi sa oznakom Core i5-8260U (četiri CPU jezgre i osam threadova s baznom frekvencijom od 1,6 GHz i Turbo frekvencijom od 3,9 GHz).

Oba gore spomenuta procesora podržavaju do maksimalnih 64 GB DDR4-2400 RAM-a, imaju integriranu Intel UHD 620 grafiku i do tri vanjska monitora koji se spajaju putem HDMI 2.0a, DisplayPort 1.2 i USB-C priključaka.

Internetska stranica Fanless Tech nagađa da su novi modeli iz Bean Canyon serije predstavljaju Intelov odgovor na nestašicu jeftinijih June Canyon NUC računala s Intel Gemini Lake 10 W procesorima. Nadolazeća dva modela iz Bean Canyon serije na tržištu se očekuju s cijenom koja se kreće između 300 i 400 američkih dolara.