Kako podesiti VPN od kuće, sa routerom koji koristite za internet?

Bez obzira za što vam treba: pristup servisima koji inače nisu dostupni u vašoj državi, boljim cijenama softvera, ili za spajanje na udalji računar, VPN je pravi izbor. Posebno je postao popularan unazad mjesec dana, zbog globalne panike povezane s korona virusom, i potrebom da se poslovi obavljaju od kuće.

Što je VPN i kako nam koristi?

VPN je skraćenica za Virtual Private Network. Znamo da u mreži dijelimo sadržaje i resurse, imamo jednu zaštićenu grupu i kontrolu unutar mreže. VPN oponaša lokalnu mrežu, ali sa jednom bitnom razlikom: VPN je mreža sa nodovima koji su na velikim udaljenostima, i opet rade i ponašaju se kao nodovi lokalne mreže.

Osim što se VPN koristi da bi izbjegli lokalne cenzure nekog sadržaja, dobili pristup stranicama koje su nedostupne iz naše države ili cijele regije, VPN se također koristi u poslovnim shemama. Najčešće se upotrebljava na način: djelatnik, ili više njih mogu putem VPN-a pristupati lokalnoj mreži u firmi od kuće. Jednom kada se spoje putem VPN-a, korisnici imaju pristup resursima lokalne mreže, ukratko napisano: mogu raditi od kuće.

Koji VPN podesiti na routeru?

Kada radite konfiguraciju VPN-a kod kuće, ili za manje urede, možete iskoristiti router koji već posjedujete. Prije nego krenete, trebat će te VPN servis. Tako je, između klijent računala i mreže na koju se spajamo, koristimo pružatelja usluga.

Na internetu se reklamiraju različiti servisi za VPN, pa ćemo samo spomenuti dva, za primjer: ExpressVPN, i StrongVPN.

VPN kroz router

VPN možemo podesiti direktno na pojedinom računalu, ali je bolje uraditi postavke na routeru. Pišemo uz pretpostavku da želite koristiti više računala u jednoj mreži, odnosno imati im pristup.

Kada podešavanja uradite na routeru, imat ćete pristup svim računalima kroz jednu sigurno točku koju ste definirali.

Još jedna prednost ovog pristupa, je to: da svaki klijent računar koji pristupa nekom sadržaju koristi sigurno konekciju koja se ne može pratiti. Vaš Internet pružatelj usluga nema uvid u aktivnosti koje se odvijaju putem VPN konekcije.

Dobro je imati VPN stalno aktivan.

Odabrati router za VPN

Odabir odgovarajućeg router uređaja možda je i najveći dio posla. Mnogi modeli imaju opciju VPN, ali samo kao server uređaja. Malo koji router daje opciju VPN klijenta.

Netgear, Linksys, i drugi brendovi većinom nude VPN rješenja kao server router. To znači da ne možete povezati vašu kućnu mrežu sa udaljenom VPN mrežom.

Možete se računalom spojiti na udaljeni VPN, i onda koristiti pogodnosti te usluge. Ako želite da kompletna mreža ima izlaz prema nekom VPN-u, svakako potražite router koji se ponaša kao klijent.

Izbjegavajte modele koji reklamiraju VPN passthrough, odnosno PPTP Pass-through. Želite uzeti router sa podrškom za VPN, bez potrebe za NAT komponentama koje ne daju dobre rezultate.

ASUS VPN router
RT-N18U ASUS

Router sa klijent opcijama nudi ASUS kod svojih jačih modela. Pogledajte ponudu, i odaberite neki sa opcijama koje su potrebne za VPN.

Odabrati VPN servis

Kada birate pružatelja usluge VPN-a, bilo bi dobro pročitati što točno servis nudi. Tražite servis koji nudi neograničen bandwith, i mogućnost spajanja više izlaznih nodova.

Konfiguracija VPN-a

VPN trebate instalirati na router (koji nema VPN u sebi), ili uraditi konfiguraciju ovisno za koji VPN servis ste se odlučili.

Sljedeći korak: promijenite DNS, ako koristite DNS vašeg internet providera. Najbolje je odabrati neki DNS velikih IT kompanija (Google, CloudFlare, OpenDNS, isl..), ili da po povoljnoj cijeni zakupite anonimni DNS (koji ne čuva log zapise vaših aktivnosti).

Dalje: isključite IPv6 da bi se dodatno zaštitili. IPv6 zapis može imati u sebi MAC adresu, što ne želimo, posebno ako želimo sakriti svoje aktivnosti na internetu.

Detaljne postavke ne možemo napisati, jer se razlikuju od uređaja do uređaja. Ovom prilikom smo napisali općenito, kako se radi konfiguracija VPN-a, da bi mogli raditi od kuće, ili pristupati sadržaju koji nam inače nije dostupan.

Na tržištu postoje u prodaji već konfigurirani ruter uređaji, sa VPN-om, koje možete spojiti u vašu mrežu i koristiti.

Ukoliko imate neki stariji router, moguće je da se može nadograditi firmware, a bi imali VPN opciju.

Podešavanje VPN-a na routeru

Ukratko da napišemo, kako se podešava VPN na router uređaju.

Ako posjedujete router koji ima opciju VPN, i kompatibilan je sa vašim VPN pružateljem usluga, jednostavno sespojite na njega i uradite konfiguraciju kako je naveo servis provider.

Ako posjedujete router koji nije kompatibilan, ali ima mogućnost da se nadogradi firmware, potražite odgovarajuću skriptu za nadogradnju i uradite postupak kako piše u uputama. Malo je zahtjevnije, nego kada imate kompatibilan router, ali nije neizvodivo.