Koji kupiti: Samsung Galaxy S20 ili Xiaomi Mi 10?

Usporedba dva flagship modela: Samsung Galaxy S20 vs Xiaomi Mi 10. Uradit ćemo kratku usporedbu dva trenutna top modela dviju konkurentnih kompanija.

Imate namjeru kupiti novi smartphone, i gledate samo najbolje? Jedan od dva modela iz naslova može biti vaš sljedeći pametni telefon. Postavit ćemo dvije usporedbe, i mišljenje vodećih portala koji su dali svoj uvid na ovu temu.

Usporedba S20 ili Mi 10

Fotografiju smo preuzeli sa stranice web24.news

Već možemo zaključiti i sami da je Xiaomi Mi 10 povoljniji model, nego je Samsung Galaxy S20. Unatoč tome što ima povoljniju prodajnu cijenu, Xiaomi Mi 10 ne zaostaje za rivalom iz Južne Koreje. Nije Mi 10 u svakom pogledu konkurentan modelu S20, ali za razliku cijene koju ima, svakako je blizu dovoljno da bude jaka konkurencija.

Po pitanju dizajna, i jedan i drugi model imaju metalno kućište, sa poleđinom od stakla. Na prvi pogled, prva veća razlika je u rasporedu stražnjih kamera. Paleta boja također daje razliku između Galaxy S20 i Mi 10, pa slijede i dimenzije. Xiaomi Mi 10 je većih dimenzija od Samsung S20 modela, što ne čudi s obzirom da je i zaslon veće dijagonale, kao i činjenica da ima bateriju većeg kapaciteta.

Samsung Galaxy S20 ima IP68 otpornost, što znači u teoriji da može preživjeti pad s visine od 1,5 metara, i biti uronjen u vodu nekih 30 minuta. U praksi to ne znači 100% učinak, ali svakako ima značaja, posebno kada se model natječe s izravnim konkurentom koji nema IP68 certifikat.

Razlika zaslona S20 i Mi 10

Značajna je razlika u dijagonali zaslona ova dva uređaja. Xiaomi Mi 10 ima zaslon veličine 6,67“, dok je kod Samsung Galaxy S20 nešto manja dijagonala, 6,2“. Nije to neprimjetna razlika, i svakako je stavka koja može odlučiti kod kupaca koji žele samo najveće modele.

Oba modela imaju zaslone AMOLED tehnologije, i oba zaslona podržavaju HDR10+, ali Samsung Galaxy S20 ima veću rezoluciju 1440×3200, dok je Mi 10 rasporedio 1080×2340 piksela po svojoj matrici.

Druga velika stvar, koja ide u prilog S20 uređaju, je frekvencija osvježenja ekrana. Samsung Galaxy S20 ima 120Hz osvježenje ekrana, dok je Xiaomi Mi 10 ostao na „skromnih“ 90Hz. Ipak, postoji caka: Samsung Galaxy S20 može isporučiti 120Hz samo ukoliko spustite rezoluciju na FHD+. U suprotnom je osvježenje tek 60Hz. Kod Xiaomi Mi 10 nemate ograničenja po tom pitanju. Na kraju, ovih 90Hz ne zvuči nimalo loše.

Galaxy S20 – Mi 10 baterija

Xiaomi Mi 10 u pravilu nudi dosta veće baterije od ostalih proizvođača, dok sa druge strane Samsung isporučuje baterije slabijeg kapaciteta. Takav slučaj je i kod ove usporedbe Mi 10 i S20. Baterija kod Xiaomi Mi 10 ima kapacitet od 4.780mAh, što je znatna prednost u odnosu na bateriju kod Galaxy S20 (4.000mAh).

Xiaomi ima i jači punjač (30W i kabelom i bežični punjač), što jamči brže punjenje, u odnosu na Galaxy S20 koji isporučuje 25W punjenje putem kabela, i tek 15W bežičnim punjačem.

Oba modela podržavaju i reverzibilno bežično punjenje. Jako dobra tehnologija, posebno za audiofile koji sa sobom uvijek imaju bežične slušalice, koje s lakoćom mogu napuniti uz pomoć mobitela. Dovoljno je slušalice prisloniti na poleđinu mobitela i nadopuniti ih, ako se isprazne dok ste negdje vani i želite uživati u odabranim zvucima glazbene kompilacije.

Tehničke specifikacije i mogućnosti

Xiaomi Mi 10 ima posljednju Snapdragon 865 čipset koji radi u paru s 8GB ili 12GB RAM-a. Slično je i kod Samsung Galaxy S20 modela, koji također ima Snapdragon 865 čipset (SAD tržište), ili Exynos 990 (za druga tržišta) koji su upareni s 8GB (4G model) ili 12GB (5G model).

Prostor za pohranu podataka ide u prilog Xiaomi modelu, ali Samsung daje mogućnost proširenja s MicroSD karticom. Xiaomi Mi 10 nudi dvije verzije (128GB ili 256GB) podatkovnog prostora, i nema MicroSD utor za karticu, dok je Samsung Galaxy S20 pušten u prodaju sa 128GB podatkovnog prostora uz mogućnost proširenja memorije pomoću MicroSD kartice.

I jedan i drugi model rade na Android 10 sustavu, s različitim sučeljem naravno. Samsung svojim korisnicima nudi One UI 2, dok će Xiaomi Mi 10 doći sa prepoznatljivim detaljima MIUI 11 grafičkog sučelja.

Za spomenuti je svakako i to, da oba smartphone uređaja dolaze sa čitačem otiska prsta smještenim ispod zaslona.

Zaključak za kraj

I Xiaomi i Samsung su predstavili vrhunske uređaje, koji za sobom povlače i vrhunsku cijenu. Sličnog su dizajna i kvalitete, kao i hardverskih karakteristika. Nekih razlika ima, ali su ta dva uređaja u istoj kategoriji po svakom pitanju.

Xiaomi Mi 10 je veći, dosta veći, i moguće da će biti bolji izbor korisnicima koji vole glomazne pametne telefone. Sa druge strane, Samsung Galaxy S20 će bolje prianjati u ruci i na manjem zaslonu može isporučiti daleko kvalitetniju sliku. Baterija ide u korist Xiaomi Mi 10 modelu, kao i prateće stavke po pitanju baterije (brže punjenje).

Poklonici Samsung modela će pronaći još zamjerki novom Xiaomi uređaju, što vrijedi i obratno. Niti jedan model nema ono nešto, vrijedno prelaska, ali opet: trebamo sačekati neko vrijeme i odlučiti, nakon detaljnijih recenzija i komentara od novih vlasnika jednog od ova dva pametna telefona.

Za Samsung Galaxy S20 već imamo prijavljenih problema, i savjete kako ih riješiti. Bit će ih i za Xiaomi Mi 10, amo je model noviji i nismo imali vremena zabilježiti ih.