Naučite koristiti siguran Windows 10

Ovom prilikom donosimo par savjeta, kako da učinite Windows 10 sigurnijim. Tutorijal je za početnike, ali i napredne korisnike MS Windowsa, pa krenimo.

Kreirajte sigurnu točku (Restore point)

Prije nego započnete s konfiguracijom Windowsa, predlažemo da napravite Restore point, odnosno Sigurnu točku. U slučaju da stvari krenu loše, ako imate Restore point, sistem možete vratiti u radno stanje.

Windows 10 System restore
Restore point

Kreirajte Restore point tako da u Windows Cortana ili Search box utipkate system restore.

Odaberite Control Panel, ili Create a restore point, ovisno što vam se prije pojavi. Kada se pojavi System Properties dijaloški okvir, uradite klik na System Protection. Odaberite tvrdi disk na kojem se nalazi Windows 10 instalacija (obično je to drive C:\) i potvrdite klikom na gumb Configure. Nakon toga uključite Turn on system protection i potvrdite sa klikom na gumb OK.

Uklonite nepotrebne aplikacije Bloatware

Čak i prilikom kupovine novog računala sa instaliranim Windows 10 sustavom, vaš OS nije 100% nov u tom smislu. I Microsoft i proizvođači hardvera snime na disk mnoštvo bespotrebnih aplikacija, i aplikacija koje su besplatne jedan vremenski period, nakon čega slijedi bombardiranje reklamama i povoljnoj kupovini plaćene verzije proizvoda.

Uklanjanje aplikacija Windows 10
Uninstall

Uklonite Bloatware tako da kliknete na Start, pa onda Settings i odaberete Apps & Features.

Pogledajte popis instaliranih aplikacija, Apps & Features. Jednim klikom na aplikaciju s popisa dobit ćete mogućnost da je deinstalirate. Mnoge od njih nećete moći ukloniti, jer su sastavni dio Windowsa. Ove druge, za koje mislite da vam nisu potrebne, slobodno uklonite tako što ćete odabrati Uninstall.

Uključite Vatrozid i Antivirus

Vatrozid (Firewall) i Antivirus trebaju biti uključeni, a to ćete učiniti tako da uđete u Control Panel, i odaberete System and Security. Uradite klik na Windows Defender Firewall i provjerite da je Firewall uključen za javne i privatne mreže.

Windows 10 Firewall
Firewall

Možete odabrati opciju da vas vatrozid obavijesti, kada blokira neku aplikaciju (Notify me when Windows Defender Firewall blocks a new app).

Napisali smo osnovne korake da osigurate vaš sistem. Za dodatne korake zaštite možete pročitati o Windows antivirusnoj aplikaciji Windows Defender, i kako zaustaviti instaliranje beskorisnih aplikacija (Crapware).