Očistite Windows, da brže radi i bude sigurniji od mogućih virusa

Vremenom Windows sistem uspori, ovisno koliko se koristi, na koji način i općenito kako se korisnik snalazi prilikom svakodnevnog korištenja. Kod nekih korisnika jednom instalirani Windows može trajati godinama, dok drugi pak instaliraju novi sistem i po par puta u mjesecu.

Napisat ćemo u nastavku par savjeta, kako da Windows očistite i ubrzate, te na koji način da se zaštitite od mogućih virusa i sličnih zlonamjernih kodova.

Ukoliko imate problema, da Windows radi usporeno, uradite korake koje ćemo napisati u nastavku.

Aplikacija koja troši resurse

Pogledajte u Task Manager, i potražite aplikaciju koja troši resurse. Ako ste pronašli neku aplikaciju koja doslovno guta snagu procesora, ili troši previše radne memorije, pokušajte je trenutno ugasiti klikom na gumb End task.

Task Manager

Dalje, provjerite o kojoj aplikaciji je riječ, i koliko često je koristite.

Često se dogodi da neka aplikacija zbog greške u kodu uzima mnogo više resursa nego što je zaista potrebno. Greška „bug“ može dovesti do curenja memorije „memory leak“ što naravno usporava rad sistema i izvođenje drugih aplikacija. Važno je prepoznati takve aplikacija, ako ih ima, i ugasiti ih da bi poboljšali performanse. Ako vam aplikacija nije potrebna, možete je ukloniti koristeći Windows Uninstall app opciju.

System Tray Programs

U trenutku, kada osjetite gubitak snage računara, pogledajte System Tray Programs i ugasite aplikacije koje vam nisu potrebne.

Mnoge aplikacije će raditi u pozadini, i smjestiti ikonice u System Tray ili prostor za notifikacije. Čak i kada rade u pozadini, aplikacije koriste resurse i u određenoj dijelom usporavaju sistem i rad ostalih aplikacija.

System Tray

Aplikacije koje u trenutku ne koristite možete ugasiti klikom na njihovu ikonicu, i odabirom Exit ili slične naredbe.

Ugasite automatsko pokretanje aplikacija

Gore spomenute aplikacije, koje rade u pozadini, obično se pokrenu zajedno sa Windows sustavom. Automatsko pokretanje aplikacija možete zaustaviti, posebno onih koje ne koristite.

Pokrenite Task Manager, i odaberite Startup okvir. Windows Task Manager će pokazati koje se aplikacije automatski pokreću, i za svaku će pokazati Startup impact. To znači, Windows Task Manager će označiti koliki utjecaj ima pojedina aplikacija na brzinu učitavanja Windowsa.

Startup impact

Sami pogledajte koje se aplikacije pokreću, i odlučite koje možete a koje ne možete isključiti.

Isključite vizualne efekte na Windows sustavu

Unazad par verzija, Microsoft Windows nudi opciju da korisnik isključi vizualne efekte, u cilju veće brzine rada sistema i aplikacija.

Postavke

Iskoristite Windows kombinaciju tipki (Windows Key + X), i uz pomoć miša odaberite System, System Info, Advanced System Settings, Advanced i na kraju Visual Effect. Dobit ćete opcije kao na gornjoj. Odaberite opciju Adjust for best performance.

Očistite preglednik od bespotrebnih dodataka

Kako vrijeme prolazi, koristeći Internet preglednike, svatko od nas će kad-tad instalirati neki dodatak. Obično se takvi dodaci reklamiraju kao pomoć pri korištenju računala, a mnogi će doći potajno „Crapware“, uz neku drugu instalaciju, i ostat će tu iako ih zapravo nikako ne koristimo.

Bez obzira što ne koristimo dodatke u preglednicima, svaki od njih troši resurse i usporava rad sistema. Vrijeme je da, jedan po jedan, provjerite Internet preglednike i počistite nakupljeno smeće u njima. Da bi izbjegli instaliranje takvih aplikacija ubuduće, iskoristite opciju koju smo već spominjali – Windows Defender PUP blocker.

Provjerite sistem na viruse

Pred sami kraj, uvijek je dobro provjeriti sistem na viruse i druge zlonamjerne kodove. Iskoristite antivirusni program, koji već koristite, i pokrenite potpuno skeniranje sistema.

Skeniranje može potrajati, ali svakako to učinite, i pustite da antivirus završi skeniranje do kraja.

Očistite prostor na disku

Ovo je jedan od starijih Microsoft alata za održavanje zdravlja računala, no i dalje ga mnogi ne koriste redovno. Da bi sačuvali zdravlje sistema, pa i hardvera, važno je s vremena na vrijeme očistiti prostor na disku.

Tvrdi disk, kako radi, vremenom nakuplja podatke bez obzira jesmo li mi nešto spremili ili ne. Zapravo, Windows tijekom rada konstantno zapisuje na tvrdi disk, čita sa njega, i ostavlja hrpu datoteka za sobom. U određenom trenutku, sistem koristi te datoteke, ali nakon nekog vremena više nisu potrebne. Bez obzira na to, bespotrebne datoteke ostanu na disku, u Temporary folderu ili nekom drugom mjestu. Brisanjem takvih datoteka, oslobađamo prostor na disku, i radimo mjesta za nove „svježe“ datoteke koje su potrebne za rad sistema.

Iskoristite Microsoft Windows Disc Cleanup alat i napravite reda na tvrdom disku.

Defragment, preslagivanje podataka

Nakon brisanja suvišnih podataka, potrebno je posložiti datoteke na tvrdom disku. Nakon što ste očistili tvrdi disk, za što bolje performanse, trebate uraditi Defragment.

Fragmentirani podaci na tvrdom disku usporavaju taj uređaj, pa tako sistem i u konačnici računalo. Spajanjem fragmentiranih dijelova datoteke u jednu cjelinu, ubrzavamo rad tvrdog diska.

Optimize Drive je još jedan odavno prisutni Windows alat koji služi za poboljšanje performansi računala. U novijim verzijama Windowsa ovaj alat se redovno, automatski, upali i radi u pozadini prema zadanim vremenskim intervalima. Ipak, ako ste u nekom trenutku uradili veliko čišćenje tvrdog diska, dobro bi bilo da ručno pokrenete alat Optimize Drives.